Wat hebben we gedaan?
Sport en activering (doel 1 en 2)
- De gemeenteraad actualiseerde het sportbeleid en stelde het vast voor de komende jaren. Lingewaard Sport! is geformaliseerd en we lanceerden het digitale platform www.lingewaardinbeweging.nl .
- De werkgroepen werkten aan de thema's van het lokale sportakkoord: sterke en vitale aanbieders, jeugd in beweging en duurzame sportinfrastructuur.
- Vanuit het thema 'iedereen kan meedoen', waarbij wij sporten en bewegen vanzelfsprekend maken voor alle inwoners, verbonden wij sport aan het gezondheidsbeleid.
- We realiseerden een Lokaal Preventieakkoord. Hierbij heeft sport een duidelijke rol als het gaat om een gezonde sportomgeving, rookvrije sportparken en beweegvriendelijke/open schoolpleinen. En we hadden aandacht voor een structurele inbedding van GO! (Gezond Onderweg).
- De Open Club-gedachte nam een grote vlucht.
- Het aantal sportorganisaties dat we subsidiëren bleef ongeveer gelijk (46). Het aantal jeugdleden van deze organisaties gezamenlijk daalde (in 2020 ruim 4400 en in 2021 nog ruim 4200).
(Sport)accommodaties (doel 1 en 2)
- We werkten aan maatschappelijke huisvestingsplannen. De voorkeursvariant voor de kern Gendt werkten we uit naar een uitvoeringsplan. Voor de kern Huissen is een voorkeursvariant uitgewerkt. Voor de kern Haalderen verwachten we die in de eerste helft van 2022 te kunnen presenteren. Hierover zijn we in nauw overleg met de betrokkenen. In Bemmel moeten we nog starten. We zijn daar nog niet toegekomen aan de oriëntatiefase door de intensieve trajecten in de eerste drie kernen. Waarschijnlijk lukt dit pas in 2023. De urgentie is in de kern Bemmel ook lager, omdat het maatschappelijk voorzieningenniveau hier al beter op orde is.
- Met de huidige en toekomstige gebruikers van SKC De Leemhof maakten we een voorzet voor inpassing voor multifunctioneel gebruik van De Leemhof, waaronder de verplaatsing en inpassing van de bibliotheek en gebruikers van Villa Ganita (exclusief het Oorlogsmuseum Niemandsland). De gebruikers in Villa Ganita gaan naar SKC De Leemhof zodra de uitbreiding van De Leemhof gerealiseerd is. Het Oorlogsmuseum Niemandsland zoekt zelf naar een alternatieve locatie. De voorbereidingen voor de uitbreiding van SKC De Leemhof zijn gestart.
- We hebben de tarieven voor de gemeentelijke ontmoetingscentra én binnensportaccommodaties geharmoniseerd en geïmplementeerd. De harmonisatie van de tarieven voor de buitensport wordt meegenomen bij het project uniformering van de buitensport (afronding in 2022).
- De inventarisatiefase voor uniformering toekomstig beheer en exploitatie buitensportaccommodaties is inmiddels afgerond. Het totale project wordt gerealiseerd in 2022.
Bibliotheek en Cultuur (doel 1 en 3)
- In samenwerking met onze convenantpartners gaven wij in 2021 uitvoering aan het Convenant Cultuureducatie.
- Op donderdag 17 juni hebben we – samen met de gemeenten Arnhem, Rheden, Renkum en Overbetuwe met het onderwijs, muziekverenigingen en (cultuur)organisaties uit de regio – het Muziekakkoord Gelderland-Midden ondertekend.
- Samen met onze partners vernieuwden wij het cultuurbeleid en het bibliotheekbeleid. Het bibliotheekbeleid maakt onderdeel uit van de cultuurnota (Cultuurnota 2022 en verder 'Beleef kunst en cultuur in Lingewaard'). De raad stelde dit in februari 2022 vast.
- We bereidden de verhuizing van de bibliotheek in Gendt naar SKC De Leemhof verder voor.
- In juli 2021 is Fort Pannerden op de Unesco Werelderfgoed lijst opgenomen als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf 1 juli sloot het fort ook aan bij de Museumvereniging en is het gratis toegankelijk voor houders van de Museumkaart. De beheerstichting Fort Pannerden verzorgt de exploitatie en het beheer. Dit hebben we ondersteund met een (jaarlijkse) exploitatiebijdrage voor het groenonderhoud van het dak. Het aantal bezoekers was in 2021 ongeveer 12.000. Hierbij is een positief effect zichtbaar op het bezoekersaantal naar aanleiding van de erkenning als werelderfgoed.
- In juli 2021 is ook de Neder-Germaanse Limes in Nederland en Duitsland als grensgebied uit de Romeinse tijd opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Langs het Limes-tracé zijn in Huissen (Loostraat) archeologische vondsten gedaan waaruit de Romeinse invloed blijkt, zoals gebruiksvoorwerpen, resten van bewoning en grafvelden. De Unesco-vermelding verhoogt de status van vindplaatsen in de regio voor toeristisch bezoek en leidt niet tot nieuwe beperkingen voor inpassing in ruimtelijke ontwikkelingen.
- Pact van Loevestein. Dit is een bestuurlijk overleg- en samenwerkingsverband van provincies, waterschappen en gemeenten die belang hebben bij gezamenlijke afspraken rondom de bescherming van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onze gemeente participeert in dit samenwerkingsverband.
- Voor gemeentelijke monumenten is € 22.370 subsidie verstrekt voor drie monumentale woningen, een in Ressen en twee in Doornenburg. Naar aanleiding van het geringe aantal aanvragen en onderbesteding van het beschikbare budget is besloten om begin 2022 eigenaren schriftelijk te attenderen op de subsidiemogelijkheden.
- Voor de veldoven in de Roswaard hebben we overleg gevoerd met de eigenaar over restauratie. Omdat dit overleg nog niet is afgerond, is nog geen conclusie over de uitvoering mogelijk.
- Voor de steenoven in de Gendtse Polder is Staatsbosbeheer verantwoordelijk voor de instandhouding. Met betrekking tot een toekomstig gebruik is de historische kring initiatiefnemer, maar zijn in 2021 geen vervolgstappen gezet.
- Voor het toekennen van een monumentenprijs hebben we eigenaren en historische kringen benaderd. Dit heeft echter niet geleid tot aanmeldingen.
Speeltoestellen/tuinen (doel 1)
- Alle speeltoestellen zijn dit jaar vier keer gecontroleerd, waarvan twee keer door een extern inspectiebureau.
- We hebben gesprekken gevoerd over openstelling van het schoolplein met IKC ’t Holthuus uit Huissen en IKC de Regenboog. De verwachting is dat deze scholen in 2022 het convenant tekenen.
- Bij een aantal speelplekken hebben we toestellen vervangen. Voorbeelden zijn speelplekken ‘De Schans’ en ‘De Vijzel’ in Huissen. De speeltuin aan de Vlierstraat in Huissen is samen met de wijkorganisatie heringericht. Bij de Ward in Bemmel en Loovelden in Huissen zijn twee nieuwe waterspeelplekken gerealiseerd. De speelplekken zijn aangelegd met aandacht voor klimaatadaptatie en circulariteit.
- In Gendt is naar aanleiding van een inwonersinitiatief een pumptrack aangelegd.
- Aan de Walstraat in Huissen is een mini-pannaveldje aangelegd.
- Door de leveringsproblemen met kunstgras is de aanleg van kunstgrasvoetbalveldjes uitgesteld tot het voorjaar van 2022.
- Het is nog niet gelukt om de speelvisies voor Angeren en Haalderen uit te werken. Door de coronamaatregelen was het niet goed mogelijk om interactieve bijeenkomsten te organiseren.
- Zie ook de paragraaf kapitaalgoederen, speeltoestellen/-tuinen .
Groen en openluchtrecreatie (doel 4)
- Begin 2021 gingen we met Scalabor een overeenkomst aan voor het groenonderhoud van 2021 tot en met 2031. Zeven medewerkers van Scalabor werkten op detacheringsbasis bij de gemeente. Tijdens het groeiseizoen kregen inwoners met een uitkering de kans om werkervaring op te doen in het groenonderhoud. Werkbegeleiding is verzorgd door Scalabor die met het aanbieden van cursussen ook zorgt voor kennisoverdracht.
- We voerden de ‘staat van beplanting’ uit voor de kernen Haalderen, Gendt en Angeren.
- In 2800 m2 plantvakken vervingen we de beplanting. In 50% van deze vakken kozen we voor bloemrijke vaste planten.
- Op verschillende plekken in de gemeente kozen we als proef voor een natuurvriendelijk maaibeheer van het gazon. Onze inwoners reageerden veelal positief.
- We financierden geen projecten uit het Groenfonds. Alle uitgevoerde projecten zijn vanuit bestaande budgetten of projectkosten gedekt.
- Op verschillende plekken hebben wij met inwoners en natuurorganisaties samengewerkt om de biodiversiteit te versterken. Voorbeelden zijn het Plaksche Veld in Bemmel en diverse locaties in de wijk Zilverkamp.
- In het kader van het project Lingewaard in het Groen deden eigenaren van 30 erven in het buitengebied mee aan het vergroenen van hun erf voor het versterken van het streekeigen landschap en stimuleren van biodiversiteit.
- Binnen het project Bloemrijke akkerranden (dat we samen met gemeente Overbetuwe en de agrarische natuurvereniging Lingestreek organiseerden), legden 8 agrariërs in Lingewaard 7 ha aan bloemrijke akkerrand aan, verspreid over 14 locaties. Kinderburgemeesters namen in Lingewaard deel aan een inventarisatie van wilde bloemen bij een akker. Een fietsroute leidt recreanten langs de verschillende akkers.
- Vanuit de Dorpsontwikkelingsplannen gingen we aan de slag met de voorbereiding vergroening dorpsplein Doornenburg en de vergroening van de Vlierstraat Huissen.
- Zie ook paragraaf kapitaalgoederen, onderhoud groen .