7. Volksgezondheid en milieu

Wat hebben we gedaan?

Wat hebben we gedaan?

Volksgezondheid (doel 1)

  • De lokale coalitie Kansrijke Start formaliseerden we in november 2021. Dit beschreven we in het visie en werkdocument Kansrijke Start Lingewaard. De activiteiten en plannen van drie werkgroepen en de sociale kaart Kansrijke Start zijn hierin opgenomen.
  • De jeugdgezondheidszorg kon alle reguliere taken voortzetten, zowel online als in fysieke consulten. De signalering, monitoring, toeleiding naar andere hulp én het zelf inzetten van kortdurende opvoedondersteuning of de interventies Stevig Ouderschap en Voorzorg is volgens verwachting voortgezet.
  • Mede door de pandemie zette de jeugdgezondheidszorg vernieuwende digitale instrumenten en hulpmiddelen (zoals bijvoorbeeld de GroeiGids app) in. Deze hulpmiddelen zijn versneld in gebruik genomen.
  • Het totale aantal deelnemers binnen GO! Gezond Onderweg in Lingewaard steeg tot 85 deelnemers. Ondanks tijdelijke schoolsluitingen is op diverse scholen de lesmodule gezonde leefstijl uitgevoerd. De sportgroep GO! is structureel ondergebracht bij turnvereniging SGS. Gesprekken over de structurele voortzetting van GO! zijn lopende. De verwachtte structurele landelijke invoering van de GLI (Gecombineerde leefstijl interventie) voor jeugdigen per januari 2023 is hierbij van belang.
  • De einddatum voor de innovatiesubsidie doorontwikkeling Herstelcirkel Huissen verlengden we tot eind 2022. Als gevolg van de pandemie hebben veel gezamenlijke activiteiten geen doorgang kunnen vinden in 2020 en 2021.
  • De valpreventiecursussen voor ouderen, In Balans, zetten we zoveel mogelijk voort in kleinere groepen vanwege de Corona-beperkingen.
  • Via de sport- en cultuurcoaches en sportsubsidies ondersteunden we, binnen de mogelijkheden van de geldende (Corona)maatregelen, zoveel mogelijk beweegactiviteiten voor jong en oud.
  • Samen met regiogemeenten en lokale partners stelden we een regiovisie en integrale aanpak van verslavingspreventie op. Door het geven van aandacht aan landelijke campagnes (alcohol/drugs) bereikten we zowel jeugd als volwassenen. In het primair onderwijs gaven we voorlichtingslessen. Helaas hebben er op het voortgezet onderwijs geen voorlichtingsavonden aan ouders/verzorgers plaatsgevonden.
  • In juni sloten we het Lokaal Preventieakkoord “Samen voor een Gezond Lingewaard” met ruim 40 partners formeel af. Hiermee gaven we de aftrap gegeven voor de uitvoering van 27 afspraken, plannen en (de nadere invulling van) ambities in de jaren 2021-2023 op de pijlers Rookvrije leefomgeving, Verantwoord drugs en alcohol gebruik, Gezond gewicht en Integrale aanpak gezondheidsthema’s.

Riolering en water (doel 2)

  • We stelden de lokale adaptatiestrategie met een uitvoeringsagenda op. Deze is in febr uari 2022 door de gemeenteraad vastgesteld.
  • We koppelden veel schoon regenwater af van de bestaande riolering. Dit deden we bij grote vervangingsprojecten riolering, maar bijvoorbeeld ook in het buitengebied van Doornenburg. Bij nieuwbouwprojecten scheidden we direct al het schone regenwater van het huishoudelijk afvalwater.
  • In de Nijmeegsestraat in Gendt, de wijk ’t Zand in Huissen en de Doelenstraat in Huissen vervingen en verbeterde we de riolering en legden we een regenwaterriool aan. We startten met alle voorbereidingen van de rioolvervanging in de Woerdsestraat te Gendt.
  • De gemeenteraad verlengde het huidige Gemeentelijke Rioleringsplan tot en met het jaar 2022. We startten met de voorbereidingen voor een nieuw Gemeentelijk Rioleringsplan 2023-2027.
  • We voldeden aan de vastgestelde kaders en ambities zoals opgenomen in het Gemeentelijk Rioleringsplan betreffende het inzamelen, transporteren en verwerken van grond-, hemel- en stedelijk afvalwater.

Zie ook: paragraaf Onderhoud kapitaalgoederen onder Riolering en water

Huishoudelijk afval (doel 3)

  • Verzamelcontainers restafval: de meeste verzamelcontainers voor restafval zijn voorzien van een digitaal pasjessysteem. We vernieuwden de oude systemen waardoor alle systemen gelijk zijn en inwoners overal in Lingewaard hun restafval kunnen aanbieden.
  • Afvaldashboard huishoudens: In 2021 ontwikkelden we een afvaldashboard. Dit dashboard geeft inzicht in afvaltrends en de kostenontwikkeling. We gebruiken dit dashboard voor de verdere optimalisatie van de afvalinzameling. In 2021 ontwikkelden we ook de digitale afvalwijzer Lingewaard voor de inwoners. Per 1 januari 2022 kunnen inwoners makkelijk zien waar ze met hun afval naar toe kunnen en wat ermee gebeurt.  
  • Vervangen verzamelcontainers: in 2021 vervingen we acht bovengrondse verzamelcontainers voor restafval door ondergrondse verzamelcontainers met toegangscontrole. 14 verzamelcontainers vervingen we niet. Zeven hebben we in januari 2022 vervangen. Bij de laatste zeven kon de vervanging nog niet plaatsvinden. Het betreft hier locaties met specifieke locatie omstandigheden. Deze worden in de tweede helft van 2022 vervangen.

Energietransitie (doel 4)
Energiebesparing:

  • Om inwoners hierin te adviseren hebben we een energieloket:
  • In 2021 heeft het energieloket een vaste ontmoetingsplaats in het Convent in Huissen betrokken. Er zijn in 2021 ongeveer 400 (online en offline) advies aanvragen geweest. Daarnaast is er een mobiel energieloket dat wordt ingezet op weekmarkten en bij bouwmarkten (zoals de Praxis en de Welkoop). Hier kwamen gemiddeld per keer ca. 20 inwoners voor informatie en advies.
  • Ook vanuit de regelingen RRE en RREW zijn acties ontstaan om energiebesparing bij inwoners te stimuleren. In totaal zijn er meer dan 2000 mensen bereikt. Een derde van het totaal beschikbare budget (de regeling loopt nog door) is bij particulieren besteed.
  • Wijk-initiatieven hebben concretere vormen aangenomen en zijn ondersteund door het Energieloket en de gemeente. Gezamenlijke acties en overleggen zijn er geweest in De Zilverkamp, Het Zand en Doornenburg.
  • Er is een pilot geweest met collectieve inkoop voor huiseigenaren met gelijksoortige woningen als die Waardwonen aanpakt. Er zijn 20 huiseigenaren aangeschreven en bijna de helft daarvan heeft een adviesgesprek gehad. Enkele huiseigenaren haken aan op de initiatieven van Waardwonen.  
  • We hebben VVE’s benaderd over de subsidiemogelijkheden voor energiebesparing.
  • Het aantal controle- en handhavingsacties van de ODRA bij bedrijven is uitgebreid met 10%, zoals gepland. Het aantal bedrijven dat aan de informatieplicht over energiebesparing voldoet is licht gestegen.
  • Energiebesparing bij bedrijven is daarnaast gestimuleerd via promotie van goede voorbeelden. Dit is gedaan via 8 filmpjes, de ondernemers-nieuwsbrief en communicatie over subsidiemogelijkheden.  

Duurzame opwek van energie:

  • Over windturbines op het steenfabrieksterrein van Caprice is nog geen definitief besluit. Naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State is nader onderzoek nodig, dat onderzoek hebben we in gang gezet.
  • Voor een windpark binnen NEXTgarden geldt dat de provincie vanwege de positieve ontwikkeling van natuurwaarden in de omgeving (park Lingezegen) de medewerking aan zo'n windpark heeft stopgezet.
  • Duurzame opwek wordt regionaal afgestemd in een Regionale Energie Strategie (RES). In mei 2021 heeft de raad ingestemd met de eerste versie van de RES (1.0). Daarbij zijn aandachtspunten voor de volgende versie meegegeven op het gebied van de inpassing en de onderverdeling naar verschillende bronnen.
  • Gesprekken om inwonersinitiatieven verder te helpen bij hun ideeën over verduurzaming hebben plaatsgevonden m.b.t. Het Zand en Doornenburg.

Warmtetransitie:

  • In april is de Transitie Visie Warmte vastgesteld. Dit beleid beschrijft de mogelijkheden voor aardgasvrije oplossingen en de route om die te realiseren.
  • Voor uitbreiding van het warmtenet vanuit Bergerden is het warmtebedrijf Warmte Netwerk Lingewaard BV opgericht. De aanbesteding binnen NEXTgarden is doorlopen. Afhankelijk van aansluitingen op Agropark wordt de uitbreiding gerealiseerd. Op provinciaal niveau wordt getracht om met publieke partijen tot een warmte-infrabedrijf te komen. Zo’n infrabedrijf kan toegevoegde waarde hebben bij de afstemming tussen vraag en aanbod op lokaal/regionaal niveau.
  • Duurzame bronnen Zilverkamp Huissen: met inwoners en Waardwonen zijn afspraken vastgelegd over het gezamenlijk maken van keuzes bij de uitvoering van energie-/warmtetransitie in de wijk. Onderdeel daarvan is het beoordelen van de mogelijkheden om gebruik te maken van collectieve voorzieningen die gevoed worden uit duurzame bronnen (zonnethermie op de locatie van de oude vuilstort en aquathermie op de locatie van het Zwanenwater).
  • Met het tot stand komen van de a fspraken kan de in 2021 geplande bredere communicatie naar inwoners, in 2022 plaatsvinden.
  • De evaluatie m.b.t. het zoekgebied voor zonnethermie bij de Lingewal is afgerond. Deze wordt verwerkt in de actualisatie van het beleid in 2022.
  • Over de voortgang van de verschillende voorbereidingen m.b.t. de warmtetransitie is de raad in december 2021 geïnformeerd.
  • Zie voor meer acties de paragraaf Duurzaamheid.

De gemeente geeft het voorbeeld (doel 5)

  • We verduurzaamden onze eigen label-plichtige gebouwen naar tenminste energielabel B. Een plan met financieringsvoorstel voor de verdere verduurzaming van gemeentelijke gebouwen naar energielabel A is gereed. De raad stelde in mei 2020 als ambitie vast om, binnen tien jaren na afronding van het accommodatiebeleid per kern, alle gemeentelijke accommodaties energie-neutraal te hebben. In 2021 heeft de raad daarbij prioriteit gelegd bij de gebouwen die wij zelf gebruiken. Om hier invulling aan te geven stellen we een routekaart verduurzaming op, waarbij we aansluiten bij de uitrol van de maatschappelijke huisvestingsplannen per kern.
    We stelden voor de kern Gendt maatwerkadviezen op voor het energie-neutraal maken van SKC De Leemhof en sporthal Walburgen. Bij de uitrol van het accommodatieplan voor Gendt werken we dit verder uit.
  • Het onderzoek naar het aanbrengen van zonnepanelen boven de parkeerterreinen bij de sportcomplexen in Gendt en Ressen voerden we niet uit omdat er o p de daken van onze eigen gebouwen nog voldoende mogelijkheden waren voor het aanbrengen van zonnepanelen. Daarom pakten we eerst deze mogelijkheid op voordat we de mogelijkheden boven de parkeerterreinen onderzoeken.
Deze pagina is gebouwd op 06/20/2022 11:21:45 met de export van 06/15/2022 15:17:54