Wat hebben we gedaan?
Omgevingswet (doel 1)
- DSO: zie paragraaf Bedrijfsvoering
- Werkprocessen: zie paragraaf Bedrijfsvoering
- Omgevingsvisie: in mei 2021 is het Koersdocument voor de omgevingsvisie vastgesteld. Bij het uitwerken daarvan in een ontwerp omgevingsvisie is nadrukkelijker samengewerkt met de gemeenteraad. Ook input van inwoners, maatschappelijke organisaties en andere overheden is hierin verwerkt. De commissie Ruimtelijke Kwaliteit heeft een adviesfunctie in het proces. Toegewerkt wordt naar een ontwerp dat begin 2022 gereed is om in procedure te brengen.
Woningbouw (doel 2)
- In 2021 zijn 149 nieuwe woningen opgeleverd, als volgt verdeeld over de verschillende woonkernen:
- Angeren: 8
- Bemmel: 39
- Doornenburg: 6
- Gendt: 60
- Haalderen: 2
- Huissen:34
De toename van het aantal sociale huurwoningen bedraagt 28. De kernvoorraad sociale woningen is nu 3911. De doelstelling vanuit de Nota Wonen is een toename tot 4110 in 2030.
Van de 149 nieuwe woningen zijn er 12het resultaat van functieverandering. Functieverandering vindt doorgaans plaats in het buitengebied, de woningen zijn meegeteld bij de nabijgelegen woonkern. Naast de 149 nieuwe woningen zijn er ook nog 12 extra woningen toegevoegd als gevolg van woningsplitsing.
- De volgende bestemmingsplannen zijn in 2021 in voorbereiding of procedure gegaan:
- Bloemstraat / Slingerbos, Huissen, ca. 60 woningen, voorbereiding afgerond. Bestemmingsplan gaat in begin 2022 in procedure;
- Malenborg, Huissen, ca. 15 woningen; voorbereiding afgerond en plan gaat begin 2022 in procedure;
N.B. De Malenborch en Bloemstraat/Slingerbos zijn gecombineerd tot één bestemmingsplan.
- Driegaarden, Huissen, 60 woningen; bestemmingsplan is op 1 december onherroepelijk geworden. Vanaf 2 e kwartaal 2022 wordt begonnen met de realisatie.
- De Poel, Angeren, ca. 44 woningen; Bestemmingsplan is voorbereid en gaat 2022 in procedure. De planning is om dit juli 2022 ter vaststelling aan te bieden aan de raad.
- Op den Winkel, Angeren, 9 woningen. Het bestemmingsplan gaat in 2022 in procedure.
- Kruigang, Gendt, 7 woningen; Hier heeft een wisseling van de ontwikkelende partij plaats gevonden. Project is gestopt.
- Markt 20 - 24, Gendt, ca. 16 woningen; bestemmingsplan is onherroepelijk. In 2022 start bouw.
- Blauwe Hoek / Groenestraat, Doornenburg: 45 woningen; Voorbereiding afgerond. Bestemmingsplan begin 2022 in procedure.
- Hof van Klein Baal, Haalderen: ca. 50 woningen; er is vertraging opgetreden door zoektocht naar gewenste verkeersveilige oversteek aan de Van de Mondeweg. Bestemmingsplan procedure start derde kwartaal 2022.
- Zandsestraat- De Pas, Bemmel, ca. 85 woningen. Er is in 2021 gewerkt aan het stedenbouwkundig plan. In 2022 start bestemmingsplan procedure.
- Ancari, Doornenburg, 16 woningen: bestemmingsplan is voorbereid. De procedure start in het tweede kwartaal van 2022.
- Het Wapen, Bemmel, 21 appartementen: bestemmingsplanprocedure is opgestart. Vaststelling is gepland tweede kwartaal van 2022.
- Moalderij-Lodderhoekstraat Angeren, 17 woningen: Initiatief in nog in voorbereiding;
- Ontwikkeling tuincentrum Helsen Huissen, totaal 10 woningen; bestemmingsplan gaat in 2022 in procedure.
- Het plan Markt 20-24 wordt ontwikkeld via actief grondbeleid. Voor het plan Zandsestraat in Bemmel is een ontwikkelingsstrategie gekozen via het faciliterend grondbeleid. Overwogen is dat het plan gebaat is bij integrale uitvoering door één marktpartij waarmee de gemeente een samenwerkingsovereenkomst aangaat. Ook de overige plannen voor woningbouw worden ontwikkeld via het faciliterend grondbeleid.
- Uitvoering Nota Wonen.
- De wooncoach is in april gestart. Hiermee wordt beoogd ouderen sneller te laten doorstromen dan wel veiliger te laten wonen.
- Het opstellen van een Doelgroepenverordening is voorbereid. De verordening wordt in 2022 opgesteld.
- Er is gezamenlijk met corporaties gestart met een woonzorg analyse;
- Het beleid voor arbeidsmigranten is in 2021 gestart en zal 2022 voorgelegd worden aan de raad voor vaststelling;
- Er is een plan van aanpak voor woonwagen en standplaatsen opgesteld. Er worden drie standplaatsen toegevoegd.
- De starterslening is aangepast en de verordening is geactualiseerd. De verwervingskosten voor een woning is opgehoogd zodat starters een ruimere mogelijkheid krijgen hier gebruik van te maken.
- Met Waardwonen is het eerste project tijdelijke woningen geconcretiseerd (6 tijdelijke woningen in Haalderen). Realisatie in 2022. Andere projecten zijn in voorbereiding.
- Er zijn twee bijeenkomsten geweest met Klankbordgroep Nota Wonen. Hierin hebben we samen met corporaties, marktpartijen en inwoners overleg over de uitvoering van het woonbeleid.
- Met corporaties en huurdersverenigingen prestatieafspraken voor 2022 gemaakt. Hierin aandacht voor starters (onderzoek friendscontracten en splitsen van woningen), ouderen (doorstroombeleid, wooncoach), verduurzaming, vergroten kernvoorraad enz.
- Uitvoering Woondeal (pm in afwachting van voortgangsrapportage eind januari)
- De regio (Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen) heeft de uitvoering van de woondeal op zich genomen.
- Onderdeel hiervan is een zg. Flexpool. Deze is voorbereid en gericht op gericht op formatie-ondersteuning bij projecten. De uitvraag vindt in 2022 plaats. De flexpool is aanvullend op de ondersteuning vanuit Actieplan Wonen van de provincie. In 2021 hebben 8 projecten uit Lingewaard hier gebruik van gemaakt.
- Er is regionaal beleid voor arbeidsmigranten voorbereid. Besluitvorming is in 2022. E.e.a. sluit aan bij het in voorbereiding zijnde gemeentelijk beleid.
- De woningbouwmonitor (digitaal dashboard) is afgerond en online. Hiermee wordt de voortgang van de woondeal-afspraken met betrekking tot woningbouw (kwalitatief en kwantitatief) inzichtelijk. Jaarlijks zal deze geactualiseerd worden (rond mei).
- Er is gewerkt aan concretisering van conceptueel en circulair bouwen (pilots, excursies). In 2022 wordt dit verder vorm gegeven.
- Afspraak in de Woondeal is dat we toewerken naar een over-programmering om vertraging op te kunnen vangen in andere projecten. Het omzetten van nieuwe initiatieven of visies in concrete bouwplannen draagt hieraan bij.
- In de herstructureringsprojecten van de corporaties worden de nieuwe woningen energie-neutraal. In de openbare ruimte worden de nieuwe groennorm en parkeernorm gerealiseerd en maatregelen voor klimaatadaptatie verwerkt;
- Prestatie-afspraken met corporaties: zie hierboven over het vergroten van de kernvoorraad en onder uitvoering nota wonen;
- Voor het bevorderen van circulair en natuur-inclusief bouwen zijn uitgangspunten in de regionale agenda benoemd die komende jaar worden uitgewerkt in acties en instrumenten;
- Particuliere initiatieven hebben geleid tot 24 nieuwe woningen, waarvan de helft woningsplitsing is.
Gebiedsontwikkeling en ruimtelijke inpassing (doel 3 en 4)
- Vanuit het hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) is de dijkversterking voor het traject Wolferen (Nederbetuwe) tot aan de afzetting op de dijk bij Sprok (Bemmel) voorbereid. Benodigde procedures zijn doorlopen en na onherroepelijk worden van het projectplan en afronding van nog enkele incidentele grondaankopen start de uitvoering. Het stukje vanaf de gemeentegrens met Nijmegen tot Sprok wordt naar verwachting in 2024 uitgevoerd. Inrichting van het wegprofiel gebeurt daar volgens de afspraken binnen het project “gastvrije Waaldijk” en krijgt dan een recreatievriendelijkere inrichting. Voor het project Gastvrije Waaldijk is in mei 2021 een intentieverklaring ondertekend om de recreatievriendelijkere inrichting bij de komende dijkversterking tot aan het splitsingspunt door te kunnen trekken. De financiële consequenties daarvan zijn verwerkt in de begroting 2022. Voor verbetering van de toegangsweg naar Looveer zijn nadere gesprekken met provincie voorbereid maar nog niet gevoerd. In de Gendtse polder is in oktober in het kader van de herinrichting de winning van zand ten noorden van het steenfabrieksterrein gestart. Een deel van het gebied blijft in beheer bij een Gendtse agrariër.
- Voor de dorps- en wijkontwikkelingsplannen en initiatieven in het kader van Lingewaard Doet zie programma 6 onder leefbaarheid (doel 6 en 7).
- Voorbereiding voor het aanpassen van het kruispunt Kapelstraat - Hegsestraat in Gendt ten behoeve van de verkeersveiligheid is klaar. De uitvoering moest eind 2021 worden uitgesteld in verband met werkzaamheden van de provincie in de omgeving. In overleg met omwonenden is de uitvoering toen uitgesteld naar medio 2022.
- Voor de Aloysiuslocatie en omgeving (Huissen) is het bestemmingsplan en de grondexploitatie vastgesteld door de gemeenteraad. Voor de parkeergarage en het wooncomplex is een ontwikkelaar geselecteerd. Voor de herinrichting van het Raadhuisplein zijn onderzoeken uitgevoerd.
- Bij de revitalisering in de Zilverkamp is de samenwerking met inwoners in 2021 omgezet naar een digitaal proces waardoor de uitvoering wat langer doorloopt dan gepland. De raad is daarover geïnformeerd. Voor sporthal en cultureel centrum De Brink en omgeving is een voorkeursvariant gekozen voor wat betreft de renovatie.
- Voor het voet-/fietsveer tussen Bemmel en Ooij zijn alle voorbereidingen aan Lingewaardse kant gereed. Na positieve besluitvorming in Berg en Dal wordt gestart met de aanleg van de veerstoepen, paden naar het veer en de veerdienst zelf. De veerpont wordt eigendom van de twee gemeenten en geëxploiteerd door de recreatiemaatschappij. Voor aanschaf van het veer is in december 2021 door de gemeenteraad een begrotingswijziging (€ 180.000) goedgekeurd.
- Voor wandel- en fietsroutes: zie programma 3 onder doel 4;
- In het zoekgebied voor zonneparken aan de Lingewal hebben we verkend welke mogelijkheden reëel zijn voor verdere benutting. Die verkenning gebruiken we bij de actualisatie van het beleidskader energietransitie.
Demografische samenstelling (doel 5)
- In 2019 is ten behoeve van het onderwijs-huisvestingsplan onderzocht welke ontwikkelingen in bevolkings- en leeftijdsopbouw van belang zijn voor ons beleid. We onderzoeken welke ontwikkeling voor welk beleidsdoel aanleiding kan zijn voor gerichte acties, zoals bijvoorbeeld het gericht promoten van onze kernen bij woningzoekenden. Vanwege andere prioriteitstellingen zijn in 2021 geen activiteiten uitgevoerd. Omdat op dit moment geen sprake is van onvoldoende vraag naar woonruimte, heeft dit geen gevolgen. Dit punt is actueel bij een dreigend “over-aanbod” aan bijvoorbeeld woningen of bedrijfskavels.